sobota, 1 sierpnia 2015

ND(v) - 25. La viande

LA VIANDE
la viande – mięso
le/a boucher(-ère) – rzeźnik
la boucherie – sklep mięsny
le/a charcutier(-ière) – wędliniarz
la charcuterie – wędliniarnia
le porc – wieprzowina
le boeuf – wołowina
l’agneau (m) – jagnięcina
le veau – cielęcina
la volaille – drób
le/a volailler(-ère) – handlarz drobiem
la côtelette – kotlet
le jambon – szynka
le saucisson – kiełbasa
la saucisse – kiełbaska
l’entrecôte (f)- antrykot
le filet – filet
le gigot – udziec
l’escalope (f) – sznycel
la tranche - porcja
le rôti – pieczeń
le poulet – kurczak
le canard – kaczka
la dinde – indyk
l’aile (f) – skrzydło
la cuisse – udko
*cuisse de grenouille - żabie udko 
l’assiette de charcuterie – talerz wędlin
le poisson – ryba
le/a poissonnier (-ière) – sprzedawca ryb
la poissonnerie – sklep rybny
le saumon – łosoś
la sole – sola
la sardine – sardynka
le thon – tuńczyk
l’arête (f) – ość
enlever les arêtes – usuwać ości
les fruits de mer – owoce morza
la crevette – krewetka
l’huître (f) – ostryga
le coquillage – mięczak, muszla
le crabe – krab
la moule – małż
la coquille Saint-Jacques – przegrzebka












Ćwiczenia i wymowa:
http://www.memrise.com/course/564037/niveau-debutant-francuski/25/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz