sobota, 5 września 2015

ND(v) - 30. Les ustensiles de cuisine

LES USTENSILES DE CUISINE


l’ustensile (m) – sprzęt
la casserole – rondel
la poêle – patelnia
la moule – forma (aussi małż)
la cocotte - rondel żelazny
le couvercle – pokrywka
le plat – półmisek (aussi potrawa)
le saladier – salaterka, miska
mettre la table – nakrywać do stołu
la nappe – obrus
le napperon – serwetka, obrusik
l’assiette (f) – talerz
le tire-bouchon – korkociąg
le verre – szklanka, kieliszek, szkło
la verrerie – huta szkła
la cuillère – łyżka
le couteau – nóż
la fourchette – widelec
la serviette – serwetka
le cendrier – popielniczka
la cendre – popiół
cendré(e) – popielaty
la carafe – karafka
la bouteille – butelka
le bouchon – korek
le petit déjeuner – śniadanie
le bol – miseczka
la tasse – filiżanka
la confiture – konfitura
la cafetière – dzbanek do kawy
la passoire – sito
la passoire à thé – zaparzacz do herbaty
la théière – imbryczek
le beurre – masło
la tartine – kromka z masłem, kanapka
faire la cuisine – gotować
le/a cuisinier (-ière) – kucharz
faire les plats – robić posiłki
préparer les plats – przygotowywać posiłki
la recette – przepis
le livre de cuisine – książka kucharska
le chef – szef, szef kuchni
le chef-d’oeuvre – arcydzieło














Ćwiczenia i wymowa:
http://www.memrise.com/course/564037/niveau-debutant-francuski/30/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz