niedziela, 9 sierpnia 2015

ND(v) - 26. Les produits laitiers, les condiments

LES PRODUITS LAITIERS,
LES CONDIMENTS

les produits laitiers – produkty mleczne
la crèmerie – sklep nabiałowy
le fromage – ser
le/a fromager (-ère) – producent serów
la fromagerie – serowarnia
le camembert – camembert
le roquefort – ser rokfor
le fromage de chèvre – ser kozi
le lait – mleko
le beurre – masło
le yaourt – jogurt
la crème fraîche – kwaśna śmietana
l’oeuf (m) – jajo
le/a fermier (-ière) - farmer
l’épicerie (f) – sklep spożywczy
le supermarché – supermarket
la farine – mąka
fariner – opruszać mąką
farineux (-euse) – mączny
le sucre – cukier
le sucre en morceaux – cukier w kostkach
le sucre en poudre – cukier puder
sucré(e)– słodki
doux (douce) - słodki
sucrer – słodzić
la sucrerie – słodycze, cukrownia
les pâtes (f) – makaron
les spaghetti – spaghetti
le riz – ryż
les légumes secs – suszone warzywa
la lentille – soczewica
le pois chiche – ciecierzyca
la confiture d’orange – konfitura pomarańczowa
la confiture de fraise – konfitura truskawkowa
biologique – biologiczny
naturel – naturalny
le condiment – przyprawa
l’épice (f) - przyprawa
l’assaisonnement (m) – przyprawa
assaisonner - przyprawiać


l’huile (f) – olej
l’huile d’olive – oliwa z oliwek
l’olive (f) - oliwka
l’huile de tournesol – olej słonecznikowy
le tournesol – słonecznik
le vinaigre – ocet
la vinaigrette – sos winegret
le sel – sól
salé(e) – słony
la moutarde – musztarda
le poivre – pieprz
poivré(e) – popieprzony
poivrer – przyprawiać pieprzem
la sauce tomate – sos pomidorowy
la mayonnaise – majonez
le cornichon – korniszon
mélanger – mieszać
les fines herbes – przyprawy ziołowe
la fine herbe – przyprawa ziołowa
le basilic – bazylia
l’estragon (m) – estragon
le persil – pietruszka












Ćwiczenia i wymowa:
http://www.memrise.com/course/564037/niveau-debutant-francuski/26/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz